Průjem je často způsob, jakým se vaše tělo vypořádává s poruchami v zažívacím systému. Akutní průjem trvá méně než 2 týdny a může pocházet z mnoha zdrojů, jako je například:
- virová či bakteriální infekce,
- otrava jídlem,
- nedávné užívání antibiotik,
- stres a úzkost.
Pokud máte sklon k průjmům kolem stresových situací a událostí vyvolávajících úzkost, nejste sami. V souvislosti s úzkostí bývají běžné žaludeční potíže, strach z průjmu na veřejnosti nebo neznámých místech.

Propojení střeva s mozkem
Důvodem, proč může být průjem spojován s úzkostí je známá Osa střeva a mozku. Osa spojuje váš centrální nervový systém s enterálním nervovým systémem (ENS), který funguje jako nervový systém vašeho střeva. ENS pomáhá regulovat procesy ve vašem gastrointestinálním (GI) traktu. Díky propojení s mozkem má též vliv na vaše emoce a chování.
Doporučení přírodní léčbou

1. Hydratace
Během průjmu je důležité tělo hydratovat. Zejména u starších jedinců a malých dětí může být smrtelná. U kojenců se doporučuje častěji kojit a využít volně prodejných orálních roztoků pro hydrataci dětí. Podávejte je v malém množství.
Studie prokázali, že pro dospělé s mírnými příznaky průjmu jsou sportovní nápoje s prodejními rehydratačními roztoky stejně účinné. Naopak alkohol, mléko, soda a další nápoje sycené oxidem uhličitým nebo kofeinem by se neměly užívat – mohou vaše příznaky zhoršit.
2. Probiotika
Probiotika jsou zdrojem „dobrých“ bakterií, které ve vašem střevním traktu vytvářejí zdravé střevní prostředí. Jedná se v podstatě o živé mikroorganismy, které existují v jistých potravinách, například:
- starší měkké sýry,
- řepný kvas,
- tvaroh,
- hořká čokoláda,
- zelené olivy,
- kefír,
- kimči,
- kombucha,
- kysané zelí,
- miso,
- natto,
- kyselé okurky,
- kváskový chléb,
- tempeh,
- jogurt

Probiotika jsou také k dostání ve formě prášku nebo pilulek. Dobré bakterie, které žijí ve vašem střevním traktu, jsou nezbytné pro normální fungování vašeho gastrointestinálního systému. Hrají důležitou roli při ochraně vašich střev před infekcí. Jakmile je váš systém ovlivněn antibiotiky nebo přemožen nezdravými bakteriemi nebo viry, můžete dostat průjem. Probiotika mohou pomoci při průjmu tím, že rovnováhu bakterií ve vašem střevě obnoví.
3. Vhodné potraviny
I když během průjmu se může zdát jezení jako neintuitivní chování, existují potraviny, které jsou v tomto stavu i vhodné. Držte se „BRAT“ potravin s nízkým obsahem vlákniny, které vám pomohou zpevnit stolici. Tyto zahrnují:

- banány,
- rýže (bílá),
- applesauce,
- toast.
Mezi další potraviny, které jsou při průjmu obvykle dobře snášeny, patří:
- ovesné vločky,
- vařené nebo pečené brambory (s oloupanou slupkou),
- pečené kuře bez kůže,
- kuřecí polévka (která také pomáhá při rehydrataci).
4. Potraviny, kterým se během průjmu vyhnout
Při průjmu nejsou vhodná zejména mastná a tučná jídla. Dále se doporučuje zvážit omezení potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou otruby, k tomu ovoce a zelenina, které mohou zvýšit nadýmání. Mezi potraviny a tekutiny, kterým je třeba se vyhnout, patří:

- alkohol,
- umělá sladidla (nacházejí se v žvýkačkách, dietních nealkoholických nápojích a náhražkách cukru),
- fazole,
- bobule,
- brokolice,
- zelí,
- květák,
- cizrna,
- káva,
- kukuřice,
- zmrzlina,
- zelená listová zelenina,
- mléko,
- hrášek,
- papriky,
- švestky,
- čaj.
Autorka článku
