Jak na novoroční předsevzetí? [článek pro magazín Zdraví]

Sdílejte s přáteli
Proč si lidé dávají předsevzetí? A proč k tomu většinou volí zrovna přelom roku? Je to tak podstatný milník? Doporučila byste lidem dávat si předsevzetí?

Člověk je přirozeně tvor rituální a je zvyklý uzavírat a začínat nové cykly. S každým koncem něco nového začíná, k tomu máme vrozenou tendenci toužit po tom, co přesahuje naši současnou situaci. Nový rok nás vede k bilancování minulých let, zvědomění úspěchů, selhání, křivd, osobních posunů a novoroční předsevzetí jsou v zásadě kroky, u kterých věříme, že mohou zvýšit náš blahobyt a pomoci lépe si strukturovat čas, který je na tomto světě omezený.

Předsevzetí je motivační nástroj a jako u jiných prostředků, záleží, jestli s ním zacházíme destruktivně nebo podpůrně. Moje doporučení je být otevřen změnám, které jsou prospěšné, i pokud se týkají vlastních zvyků. A pokud tomu pomůže šikovně nastavené předsevzetí, je to skvělé.

jak na to?

Má to ovšem i stinné stránky. Předsevzetí je především o vytváření naděje na kvalitnější život a lepší sebeobraz. Bohužel s ním někdy neumíme správně zacházet. Klademe na sebe přehnané nároky, nepočítáme s komplikacemi. Často si stanovíme cíle v odhodlanosti, příznačné pro nové začátky následujícího roku, aniž bychom věděli, jak svých cílů reálně dosáhnout a jak postupovat. Většina lidí se chce mít lépe než dnes a jen 10 % si dokáže svá předsevzetí udržet déle než několik měsíců.

Za jakých podmínek může mít předsevzetí nějaký význam, může fungovat, dojít naplnění? Z jakých důvodů předsevzetí nejčastěji zkrachuje?

Předpokládejme, že proces naplnění předsevzetí má dvě fáze, kterými byste měli k úspěšnému dosažení projít. Tou první je vědomé rozhodnutí k cíli (například cvičit 3x týdně, udělat si více času na rodinu). Druhá fáze je o utvoření nevědomého zvyku. Ten bude fungovat, přepíšeme-li starý, destruktivní zvyk, který vám ovšem krátkodobě přináší potěšení (například kouření, přejídání večer). Mozek se ovšem změnám brání a spustí tak bariéru obranných mechanismů, které vás mají udržet u starých zvyků, ačkoliv mohou být i škodlivé. Pocítit dříve či později odpor, úzkost, strach je ve skutečnosti zcela přirozená reakce na změny. A abyste tyto bariéry mohli překonat, potřebujete utváření nového zvyku pozitivně napodmiňovat. Odměňovat se hned od začátku. Totiž přepis starých vzorců je vždy o hledání nových potěšení, radostí a kvalit, díky kterým můžete osobnostně i společensky růst.

jak si nastavit v životě změny

Předsevzetí, kde přichází odměna po delší době, jsou ve většině případů odsouzena k zániku. Tedy pokud máte natolik dobrou disciplínu a vůli, že zvládáte plnit úkoly s vidinou až budoucí odměny, pravděpodobně budete s naplněním svých úkolů úspěšní. Ovšem většina lidi (a je to v pořádku) potřebuje v dlouhodobých cílech okamžitou odměnu. Pokud něco ze sebe vydám, potřebuji také něco nazpátek, abych mohl opět vydat a upevnit si nový zvyk. Hovoříme o pravidle rovnováhy. Potřebujete potvrzení, že tato cesta vám dává smysl, těší vás. A uspokojivá odměna je velkým ujištěním. Jinak cítíte marnost. Podobně dítě vnímá dárek od rodičů jako ujištění: „Mají mě rádi, jsem dobrý syn/dcera.“ Naproti tomu odebrat mu výhody a radosti je signál, že je něco špatně. Efekt okamžité odměny je proto velmi významný a předurčuje vytrvalost v naplnění svého předsevzetí.

Příkladem okamžité odměny je například naplánovat si na dnešní večer po práci činnost, odpočinek, večeři, kterými se po dnešním zvládnutí svého předsevzetí tzv. domazlíte. Zvolte odměnu, na kterou se můžete těšit. Může to být hodina domácí sebepéče, kdy vás nikdo nebude nikdo vyrušovat.

Častá jsou předsevzetí ohledně hubnutí, ale možná si někdo i řekne: „Změním se, budu lepší, hodnější atd.“ Může se dospělý člověk změnit?

Samozřejmě, a pro mě jako pro terapeuta je cennou výsadou u těchto proměn být.

Ke změnám osobnosti může běžně docházet v závislosti na nových životních zkušenostech. Jiná situace je se ke změně vědomě rozhodnout. Některé vlastnosti vás mohou dostávat do nepříjemných poměrů, nemáte je na sobě rádi… To je legitimní důvod zkusit něco dělat jinak. Pokud jste na to sami (bez terapeuta), bývá osobnostní změna poměrně náročný proces, ale ne nemožný. Podobně jako u jiných předsevzetí předpokládejte, že budete mít tendence navracet se ke svým zautomatizovaným vzorcům. A pokud ujedete, pravděpodobně vás zatíží pocity viny či studu. Zkuste si vzpomenout, kde mají tyto neoblíbené rysy vaší osobnosti počátek. Kdo vám je předal, před čím vás chránili, k čemu vám pomohli. Totiž veškeré vlastnosti, vzorce chování a myšlení, emoce ve specifických situacích, máte v jedinečných schématech přivlastněné z podstatných důvodů. V minulosti se vám vyplatili, důležitá autorita je ocenila, díky nim jste přežili v kolektivu. Důvody jsou různé. A abychom byli hodnější, prvně je třeba zjistit, proč jsme v minulosti potřebovali být zlí, nepříjemní, chladní..

jóga na snížení úzkosti, deprese a strachu
Je Nový rok vhodnou chvílí, pokusit se napravit něco ve vztahu, začít to řešit?

Pokud se potýkáte s překážkou ve vztahu, doporučuji ji řešit okamžitě. Nezávisle na ročním období. Napětí plynoucí ze vztahových komplikací se rádo kumuluje a bouchne nejčastěji ve stresových situacích, nezřídka zrovna o Vánocích nebo během rodinné oslavy. Není náhodou, že v lednu mívají individuální i pároví terapeuti zaplněné čekárny.

Ale ano, jestliže jste se s partnerem dohodli z podstatných důvodů řešit své obtíže po Novém roce, doporučuji si vzájemně pojmenovat problém, velmi konkrétně a bez výčitek sdělit, co potřebujete ve vztahu jinak a vyslechněte, co naopak vy můžete udělat pro svého partnera.

Když své předsevzetí nedodržím, poruším, co jsem si předsevzal. Co mám dělat?

S předsevzetím do nového roku bývá člověk idealisticky odhodlaný a nepřipouští drobná selhání. Není na zaškobrtnutí připraven, nepřipouští si je. Uvažuje v extrémech, idealisticky. A pokud nastane komplikace, drobný zásek, opustí své přesvědčení s pocitem selhání.

jak být více sebevědomý

Zatímco jste na začátku extrémně motivováni, je běžné, že jakmile začnete svá předsevzetí reálně žít, potýkáte se s překážkami. Zřídka se naše sny budou realizovat bezchybně, bez komplikací.

Nejčastějším důvodem selhání je nerealistické předsevzetí. Položte si otázku, zda jste si na sebe skutečně nenaložili příliš. Pokud ano, jste pravděpodobně dřív nebo později odsouzeni k selhání a pocitu neschopnosti. Doporučuji si odlehčit. Usměrnit svá očekávání a stanovit si realistické cíle. Klidně odložte 50% požadavků na příští rok.

Pokud se vám podařilo stanovit si přiměřené nároky (například víte, že už jste to jednou dokázali nebo máte podporu partnera), vytvořte si sami pro sebe tzv. krizový plán. Bezesporu nastane situace, kdy zapomenete, zhřešíte, budete své předsevzetí vědomě či nevědomě bojkotovat. Je to normální. Upevňování nového zvyku a přepis starého je poměrně náročný proces.

Krizový moment nastává v situacích diskomfortu – žízeň, hlad, opuštěnost, únava, bezmoc. Budete mít tendence svůj nový režim bojkotovat a doporučuji se na tyto spouštěče připravit. Zároveň je důležité přijmout drobné výpadky jako součást procesu. Stanovte si, co dělat, když nastanou. A ony nastanou.

Pokud nemáte krizový plán a už jste se ocitli ve fázi selhání, nezahazujte své předchozí úsilí, a i nadále se svého předsevzetí zkuste držet.
Příklad: Snažíte se zhubnout a cestou z práce se zastavíte v cukrárně. Pokud je skutečně nad vaše síly svou chuť překonat nebo se uspokojit něčím zdravějším, dobře, kupte si zákusek. Jeden, ne dva. A rozdělte se s partnerem. Drobný hřích je vedle vašich původních zvyklostí stále úspěch. A pochvalte se, že jste nezhřešili, jak jste byli dříve naučení. Navíc nárůst odpírání a frustrace vedou k extrémnímu propadu zpět do úrovní zlozvyku.

A pokud třeba jsou vaše novoroční ambice nad naše síly, položme si otázku, jestli je na změnu, kterou jste si předsevzali, ten pravý čas. Pokud nejde o zdraví a můžete, příští rok mohou nastat příznivější okolnosti.

Další zajímavé články

Mgr. et Mgr. Barbora Holasová
Terapeuti

Mgr. et Mgr. Barbora Holasová

Poradce & terapeutka Jak pracuji? Při své práci považuji za nejdůležitější vytvoření prostředí důvěry a bezpečí, a to pomocí empatie a respektu k individualitě a

Bc. Tereza Tylová, Ma.
Terapeuti

Bc. Tereza Tylová, Ma.

Psychoterapeutka Jak pracuji? V terapeutickém procesu mi velmi záleží na vytvoření bezpečného a důvěrného prostoru, v němž bychom mohli společně lépe pochopit Váš životní příběh

Newsletter

Odebírejte novinky do e-mailu

Chtěli by jste mít veškeré novinky, informace a celkový přehled o všem novém ihned v e-mailu? Stačí se přihlásit do odběru pomoci e-mailu níže.