Dechové cvičení – Wim Hof (celý postup)

jak se zbavit syndromu dráždivého tračníku
Sdílejte s přáteli

Procvičení konkrétních dechových cvičení metody Wima Hofa uvolní váš vnitřní oheň. Cvičení jsou zaměřena na hluboké a rytmické nádechy a výdechy, které Wim popsal jako „řízenou hyperventilaci nebo silové dýchání“, a následuje retenční čas, při kterém po celou dobu zadržujete dech. Procvičováním dechových cvičení uvolňujete více energie, ovlivňujete svůj nervový systém a měníte různé fyziologické reakce. Dobrovolně navozujete krátkou stresovou reakci, která nakonec povede k větší odolnosti vůči každodennímu stresu, mentálně i fyziologicky a k lepšímu pocitu kontroly.

Tato dechová cvičení jsou pouze jedním ze tří pilířů, které tvoří metodu Wima Hofa. Další dva pilíře jsou terapie chladem a trénink vašeho myšlení. V kombinaci vám tyto tři pilíře pomohou posílit a získat lepší zdraví. Mezi známé výhody metody Wima Hofa patří:

  • Redukce stresu.
  • Rychlejší zotavení z fyzické námahy.
  • Lepší spánek.
  • Vylepšený sportovní výkon.
  • Zvýšená kreativita.
  • Více soustředění a duševní jasnost.
dechové cvičení Wim Hof

Metoda Wima Hofa je také spojena se zmírňováním příznaků onemocnění, jako je revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba, astma , sarkoidóza, vaskulitida a několik autoimunitních onemocnění.

Pojďme na to!

Dýchání metodou Wima Hofa je jednoduché a snadné – zvládne to každý! Postupujte podle níže uvedených kroků. Doporučujeme cvičit hned po probuzení nebo před jídlem, když máte stále prázdný žaludek. Pamatujte, že dýchání WHM může ovlivnit ovládání motoru a ve vzácných případech vést ke ztrátě vědomí. Před praktikováním technik vždy sedněte nebo lehněte. Nikdy neprovádějte cvičení při řízení vozidla nebo v blízkosti vodních ploch.

Krok 1:
Udělejte si pohodlí

Zaujměte meditační polohu: sedněte si či lehněte – podle toho, co vám bude nejpohodlnější. Ujistěte se, že se můžete volně nadechovat do plic bez pocitu zúžení.

Krok 2:
30 – 40 hlubokých dechů

Zavřete oči a zkuste si vyčistit mysl. Uvědomte si svůj dech a zkuste se s ním plně spojit. Zhluboka se nadechněte nosem nebo ústy a nevynucený výdech ústy. Plně se nadechněte břichem, pak hrudníkem a poté nechte bez síly. Opakujte to 30 až 40krát v krátkých, silných dávkách. Můžete zaznamenat točení hlavy a brnění v prstech a nohou. Tyto nežádoucí účinky jsou zcela neškodné.

Krok 3:
Zadržení dechu

Po posledním výdechu naposledy vydechněte tak hluboce, jak jen můžete. Poté vypusťte vzduch a přestaňte dýchat. Držte, dokud neucítíte nutkání znovu dýchat.

Krok 4:
Obnovovací dech

Jakmile pocítíte nutkání znovu dýchat, dovolte si jeden velký dech, abyste naplnili plíce. Cítíte, jak se vaše břicho a hrudník rozšiřují. Až když dosahujete plné kapacity, zadržte dech na přibližně 15 sekund a poté uvolněte. Tím je kolo číslo jedna dokončeno. Tento cyklus lze opakovat 3-4krát bez přestávky. Po dokončení dechového cvičení si udělejte čas a užijte si pocit blaženosti. Tento klidný stav je velmi příznivý pro meditaci – neváhejte je kombinovat.

Zdroj: https://www.wimhofmethod.com/breathing-exercises

Další zajímavé články

Mgr. et Mgr. Barbora Holasová
Terapeuti

Mgr. et Mgr. Barbora Holasová

Poradce & terapeutka Jak pracuji? Při své práci považuji za nejdůležitější vytvoření prostředí důvěry a bezpečí, a to pomocí empatie a respektu k individualitě a

Bc. Tereza Tylová, Ma.
Terapeuti

Bc. Tereza Tylová, Ma.

Psychoterapeutka Jak pracuji? V terapeutickém procesu mi velmi záleží na vytvoření bezpečného a důvěrného prostoru, v němž bychom mohli společně lépe pochopit Váš životní příběh

Newsletter

Odebírejte novinky do e-mailu

Chtěli by jste mít veškeré novinky, informace a celkový přehled o všem novém ihned v e-mailu? Stačí se přihlásit do odběru pomoci e-mailu níže.