Co pomáhá na stres a úzkost?

Co pomáhá na stres a úzkost
Sdílejte s přáteli

Stres souvisí s požadavky, které jsou kladeny na váš mozek nebo fyzické tělo. Lidé mohou mít pocit stresu, je-li na ně kladeno více konkurenčních požadavků. Může být vyvolán i událostí, při které se budete cítit frustrovaní nebo nervózní. Vedle toho úzkost je pocit strachu, obav nebo neklidu. Může to být reakce na stres, nebo k ní může dojít u lidí, kteří nejsou schopni identifikovat významné stresory ve svém životě.

Stres a úzkost nejsou vždy špatné. Z krátkodobého hlediska vám mohou pomoci překonat výzvu nebo nebezpečnou situaci. Mezi příklady každodenního stresu a úzkosti patří starosti s hledáním práce, nervozita před velkou zkouškou nebo rozpaky v určitých sociálních situacích. Pokud bychom nezažili nějakou úzkost, nemuseli bychom být motivováni dělat věci, které musíme dělat (například studovat na tento velký test!).

Pokud však stres a úzkost začnou zasahovat do vašeho každodenního života, může to znamenat vážnější problém. Pokud se vyhýbáte situacím kvůli iracionálním obavám, neustále se trápíte nebo zažíváte silnou úzkost z traumatické události několik týdnů poté, co se to stalo, může být čas vyhledat pomoc.

jak ignorovat manipulátora

Strategie zvládání stresu a úzkosti

Vyzkoušejte tyto, když máte pocit úzkosti nebo stresu:

  • Udělejte si oddechový čas. Procvičujte jógu, poslouchejte hudbu, meditujte, nechte se masírovat nebo se učte relaxační techniky. Udělat krok zpět od problému pomáhá vyčistit hlavu.
  • Jezte vyvážená jídla. Nevynechávejte žádná jídla. Mějte zdravé a energeticky vydatné svačiny po ruce.
  • Omezte alkohol a kofein – mohou prohloubit úzkost a vyvolat záchvaty paniky.
  • Dostatečně se vyspat. Když jste ve stresu, vaše tělo potřebuje další spánek a odpočinek.
  • Cvičte každý den, abyste se cítili dobře a udrželi si zdraví. Podívejte se níže na fitness tipy.
  • Zhluboka se nadechněte . Pomalu se nadechněte a vydechněte.
  • Počítejte do 10 – pomalu. Opakujte a podle potřeby počítejte do 20.
  • Dělejte maximum. Místo toho, abyste usilovali o dokonalost, což není možné, buďte hrdí na to, jak blízko jste.
  • Přijměte, že nemůžete mít vše pod kontrolou. Ani to není zdravé. Vnímejte svůj stres v perspektivě: Je to opravdu tak špatné, jak si myslíte?
  • Humor. Kvalitní smích léčí. Neberte to tak vážně.
  • Zachovejte pozitivní přístup. Snažte se nahradit negativní myšlenky pozitivními.
  • Zapojte se do života. Přihlaste se jako dobrovolník nebo najděte jiný způsob, jak být aktivní ve své komunitě, což vytváří síť podpory a dává vám pauzu od každodenního stresu.
  • Zjistěte, co spouští vaši úzkost. Je to práce, rodina, škola nebo něco jiného, ​​co poznáte? Když se cítíte stresovaní nebo úzkostní, zapište si do deníku a hledejte vzor.
  • Mluvit s někým. Řekněte přátelům a rodině, že se cítíte ohromeni, a dejte jim vědět, jak vám mohou pomoci. Požádejte o pomoc lékaře nebo terapeuta.
Co pomáhá na stres a úzkost

Tipy na fyzické zdraví: Zůstaňte zdraví, zvládejte stres

Pro nejlepší výsledky cvičení zkuste zahrnout alespoň 2½ hodiny středně intenzivní fyzické aktivity (např. rychlou chůzi) každý týden, 1¼ hodiny intenzivní aktivity (např. běhání nebo plavání) nebo kombinace dva.

  • 5 X 30: Jogujte, procházejte se, jezděte na kole nebo tancujte třikrát až pětkrát týdně po dobu 30 minut.
  • Stanovte si malé denní cíle a zaměřte se spíše na každodenní konzistenci než na dokonalé tréninky. Je lepší chodit každý den po dobu 15–20 minut, než čekat na víkend na tříhodinový fitness maraton. Mnoho vědeckých údajů naznačuje, že nejdůležitější je frekvence.
  • Najděte formy cvičení, které jsou zábavné nebo zábavné. Extrovertní lidé mají rádi třídy a skupinové aktivity. Lidé, kteří jsou více introvertní, často upřednostňují sólové pronásledování.
  • Roptylte se iPodem nebo jiným přenosným přehrávačem médií a stahujte audioknihy, podcasty nebo hudbu. Mnoho lidí považuje za zábavnější cvičit při poslechu něčeho, co je baví.
  • Pžizvěte „kamaráda na cvičení“. Často je snazší dodržovat rutinu cvičení, když musíte zůstat oddaní příteli, partnerovi nebo kolegovi.
  • Při zahájení nového cvičebního programu buďte trpěliví. Většina sedavých lidí vyžaduje přibližně čtyři až osm týdnů, aby se cítili koordinovaní a dostatečně tvarovaní, aby se cvičení cítilo snadněji.

Autorka článku

Mgr. et Mgr. Bc. Šárka Červinková
Mgr. et Mgr. Bc. Šárka Červinková

zakladatelka psychologické poradny, psycholog a lektor


Další zajímavé články

Terapeuti

Mgr. Luděk Beneš, Dis.

Terapeut, Poradce ve výcviku Jak pracuji? V bezpečném prostředí přijímám svět klientů bez předsudků takový jaký je. Pro zvládání nároků těžkého a nespravedlivého života nacházím

Mgr. et Mgr. Barbora Holasová
Terapeuti

Mgr. et Mgr. Barbora Holasová

Poradce & terapeutka Jak pracuji? Při své práci považuji za nejdůležitější vytvoření prostředí důvěry a bezpečí, a to pomocí empatie a respektu k individualitě a

Newsletter

Odebírejte novinky do e-mailu

Chtěli by jste mít veškeré novinky, informace a celkový přehled o všem novém ihned v e-mailu? Stačí se přihlásit do odběru pomoci e-mailu níže.